понеделник, 11 юли 2011 г.

ПРОГНОЗИ ЗА ВРЕМЕТРАЕНЕ, СТОЙНОСТИ, РЕСУРСИ

При съставянето на работните пакети или в случаи, в които трябва да се направят предвиждания за времетраенето на работите, нужните ресурси или стойността на проекта, проектовият ръководител се нуждае от техники, за да се справи с оскъдната информация, с която разполага. Обикновено тази задача е в началния етап на проекта и куриозното е, че точно тогава се взимат стратегическите решения за финансиране на проекта. Всяко казано число от проектовият ръководител се запечатва в съзнанието на клиента. Ето защо проектовият ръководител трябва да използва някоя от следните техники, ако иска да не "стреля" на сляпо:
  1. Експертна оценка на хора, които са участвали в подобен проект
Това най-често идва от членове на екипа или от външни консулатнти. Обикновено във фирмите има хора, които имат опит в подобни проекти и с тях проектовият ръководител трябва се консултира. От тях може да се научи какво е работило и какво не е работило в подобен проект.
  1. Аналогово предвиждане
При аналоговото предвиждане се използват исторически данни от подобни проекти. Проектовият ръководителпросто трябва да намери подходящия корекционен коефициент, който да отрази разликата с настоящия проект. Този метод е относително бърз, но понякога може да бъде неточен.
  1.  Предвиждане с използване на параметри
При това предвиждане се използват данни от външни източници, най-често индустриални. Използва се например цена/м2, производителност/смяна и т.н. и се умножава по броя единици от настоящия проект. Този метод е доста успешен в строителните проекти, но е удобен и за проектите в информационната сфера.
  1. PERT предвиждане
При тази техника вместо една сметка се правят три. Песимистична (P), оптимистична (O) и най-вероятна (ML). Използва се следната формула за пресмятане: (P+O+(4)ML)/6
  1. Резерви или буфери
Това средство за предвиждане отразява рисковете, които нормално съществуват във всеки проект. Резервите или буферите са средство за справяне с надвишенията или удължаването на времетренето. Тези резерви или буфери може да се наложи или да не се наложи да се използват.

Няма коментари:

Публикуване на коментар