петък, 8 юли 2011 г.

РАБОТНИ ПАКЕТИ И СМЕТКИ ЗА ВРЕМЕТРАЕНЕ И СТОЙНОСТ НА ПРОЕКТА-ПРЕМИНАВАНЕ ОТ СТРАТЕГИЯ В ТАКТИКА

В първа и втора част на стратегическото планиране описах необходимите задачи, които трябва да извърши ръководителят на проекта, но идва време, в което одобрената стратегия от клиента, трябва да бъде подкрепена от подходящата тактика, а именно:
  • детайлизиране на целите;
  • разработване на работните пакети с контракторите и вътрешните ресурси;
  • определяне на задачите на членовете на екипа;
  • провеждане на преговори с контракторите относно договорите.
Разбира се, че като изготвяме тактиката на проекта, ние продължаваме да разширяваме матрицата на правомощията и вземането на решения, която създадохме в стратегическия план на проекта. Този процес е итерационен:
  • разработваме допълнителни подцели;
  • изискваме от членовете на екипа работни пакети със спецификации, разходи и съответните рискове;
  • това ни позволява по-нататъшното детайлизиране на подцелите и да изискаме работни пакети с допълнителна информация, като по този начин разширяваме подцелите
Този итерационен процес изисква да вземем решение относно степента на контрол, който искаме да упражняваме на проекта. Нашата цел е да изградим структура на проекта, състояща се от измерими цели. Тази структура трябва да се превърне в ефективно средство за интегриране на всичките елементи на проекта и за откриване на проблемите рано.

От голямо значение на този етап на проекта е да се определи размера на задачите. Задачата може да бъде с продължителност от един ден или няколко седмици, като всяка задача се подкрепя със съответните детайли, спесификации, разходи, времетраене и рискове в работните пакети. Но винаги трябва да имаме в предвид, че целта на ръководителя на проект е да контролира относително малко на брой ясно дефинирани и измерими бизнес резултати. Тогава се задава въпроса, колко детайл да се съдържа в структурата от цели. И отговорът е-когато по-нататъшното детайлизиране не би довело до подобряване на възможностите за интегриране на отделните елементи на проекта и откриване на евентуалните проблеми.

В следващата статия ще поговорим за конкретната форма на работните пакети, както и за видовете сметки за времетраене и стойност на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар