петък, 17 юни 2011 г.

КОЙ КОГО УПРАВЛЯВА

Много често проектът управлява графика, вместо графикът проекта. Особено в тези несигурни времена за строителния бизнес, планирането и правенето на графици става много важен елемент в дейността на всяка фирма, за да се предотвратят превишавания на бюджета и правенето на ненужни разходи.

В момента на пазара има достатъчно добри програми, които да правят изработването на графици по-лесна задача и тяхната рол става все по-голяма в разрешаването на спорове. Но все още не намирам примери в България, клиентите да търсят от изпълнителите графици, свързани логически, динамични, с показани критичен път, резерви и нужните ресурси. Още по-малко мога да видя примери за актуализиране на графика по време на строителството и намиране на алтернативи на евентуалните закъснения. Вярно е, че планирането и програмирането на строителството в България при сегашната ситуация има да извърви още дълъг път докато се използва пълния му потенциал.

Не може да се отрече, че много често възниква спор между изпълнителя и клиента за срока за удължаване на строителството. В такива случаи се оказва, че графикът не е работеш, защото или не е динамичен, или не е показан критичния път, или не е актуализиран достатъчно често. И тогава двете страни влизат в дълбок спор относно удължението на времето, а администраторът на договора изпада в още по-трудно положение, както да следи прогреса, така и да отсъжда.

Графикът, когато е добре направен,  е най-мощното средство за планиране, с което разполагат и двете страни. Той се явява пътна карта, с чиято помощ могат да се планират процесите на разрешаване на строителството, съгласуването, проектирането, строителството, доставките, инспекциите и т.н. Но не трябва да се забравя, че колкото и добър да е графикът, ако той не се актуализира редовно, каквито и спорове да възникнат, тяхното разрешаване няма да е коректно.
Разбира се, изработването и поддържането на актуален график изисква ресурси, но все пак плюсовете от използването му са по-големи от средствата, вложени в него.

Ако се възприемат само някои от споменатите идеи, смятам, че много от споровете, които възникват в процеса на строителство сега, биха били избегнати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар