понеделник, 27 декември 2010 г.

ЗАКЪСНЕНИЕ И НАРУШАВАНЕ НА ЕСТЕСТВЕНИЯ ХОД НА РАБОТИТЕ


В отговор на поставените въпроси в статията „.Кой има право да използва  резерва от време  в графика” искам да представя виждането на SCL (Society of construction law) в поредица от статии по отношение на удължаването на времето и нарушаването на естествения ход на работата, като в така формулираните клаузи на Протокола ще откриете и отговора на SCL на въпроса „кой притежава резерва в графика”.  

Целта на този Протокол е да осигури полезно ръководство за решаване на някои проблеми, които възникват при администрирането на строителните договори, когато някоя от страните по договора пожелае да си възстанови разходите, свързани с удължаване на времето, или пожелае удължаване на времето, за да компенсира изоставане от графика на работа поради причини, свързани с рисковете на другата страна. Целта на Протокола е да осигури на страните средства за решаване на тези въпроси и избягване на спорове.

Протоколът не трябва да се разглежда като договорен документ. Той не заменя клаузите на конкретния договор и не служи за заместител на законите, имащи отношение към конкретния договор.  Протоколът представлява балансирана и практична схема за решаване на въпросите, свързани със закъснението и нарушаването на хода на работата.

Съставителите на Протокола смятат, че строителните договори трябва да имат механизъм за управление на промените.  Въпреки, че всички стандартни форми на договор засягат оценката на закъснението и компенсацията за удължаване на времето, не всички решават този въпрос в неговата дълбочина или го правят по различен начин. Протоколът съдържа ръководство за въпросите, които трябва да бъдат засегнати, когато договорът се подготвя и договаря. Това ръководство е приложимо към всеки договор, занимаващ се с управлението на закъснението и нарушаването на хода на работата.

Все пак трябва да се има в предвид, че този Протокол осигурява вижданията (балансирани)  на група от хора по въпроси, които все пак нямат абсолютен отговор.

Въпросите, свъразни със закъснението и нарушаването на нормалния ход на работата, често прерастват в спорове, които трябва да се решават от трета страна (комисия за разрешаване на спорове, арбитри или съдии). Броят на такива случаи може значително да се намали, ако се приложат вижданията на този Протокол по отношение разбирането на програмата и графика, тяхното отразяване в съответните дневници и идентифицирането на последствията от закъснението и нарушаването на нормалния ход на работата.

Този Протокол е един баласиран документ, който отразява едновременно интересите на всички страни по договора и все пак, ползващите този Протокол трябва да прилагат неговите твърдения, като отчитат конкретните условия. Тъй като твърденията на Протокола отразяват мнението на част от хората, участвали в неговата изработка, и никой от тах не поема отговорност за загубите или вредите, които могат да бъдат понесени от използването на тези твърдения, всеки използващ Протокола трябва да потърси съответната професионална помощ при използването на съветите и твърденията му.  

В следващата статия ще разгледам основните принципи на Протокола.

1 коментар:

  1. Поздравления за добрия блог, Ради!!!
    За пореден път успяваш да ме заинтригуваш.
    С нетърпение очаквам следващата ти статия.

    ОтговорИзтриване