понеделник, 20 септември 2010 г.

НАДЦЕНЕНА ЛИ Е РОЛЯТА НА ПРОЕКТОВИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ

Не всички вярват на проектовите ръководители. Ето някои от оплакванията:
• Те се фокусират върху планирането и процесите и накрая не произвеждат никаква стойност;
• Те използват спесифичен език и произвеждат само хартия, графики и анализи, за да оправдаят непускането на продукта в производство или съоръжението в експлоатация;
• На тях им липсва експертиза в конкретната област на проекта и всъщност не знаят как да произведат резултатите на проекта.

Това лошо ли е?
Трудно ми е да приема, че проектовите ръководители не знаят какво правят и че причиняват повече вреди отколкото ползи. Но все пак това е представата, която битува у мнозина.

Срещал съм много добри и способни проектови ръководители. Всъщност повечето могат да бъдат поставени в тази категория. Обаче това не означава, че всеки е компетентен или че даже добрите са перфектни. Това е една от причините (но не единствената) поради, която много от проектите продължават да се провалят или търпят големи преразходи или удължения на времетраенето. Да си бил успешен проектов ръководител в миналото наистина създава увереност у клиентите, че ще бъдеш успешен и в бъдеще. Обаче за това няма никакви гаранции. Само си помислете за някои Ваши проекти. Понякога проектовите ръководители са били успешни в миналото, но нямат опит в конкретната област, в която трябва да ръководят настоящия проект.

• Няма никаква гаранция, че всеки проект ще бъде успешен. Но без съмнение голямата част от изследванията показват, че повечето инициативи трябва да се дефинират, планират и организират като проект. Съществуват много примери, показващи успешен край на инициативи, базирани само на уменията и таланта на членовете на проектния екип, но сравнени с останалата част от проектите те не са много;
• Проектовите ръководители трябва да се фокусират върху резултатите, а не върху процесите. Обаче процесите са тези, които създават рамката, необходима за постигане на резултатите. Проекти, които не съдържат в себе си процеси или имат лоши процеси със сигурност няма да бъдат успешни.
• Има способни хора с възможности и дори такива, които специализират в полето на проектовото ръководство. Ако те прилагат своите умения коректно, проектът има доста по-голям шанс да завърши успешно в сравнение с проект, в който не се прилагат процесите на проектовото ръководство
• Някои хора смятат, че проектовият ръководител трябва да има опит, в областта на конкретния проект, за да бъде той успешен. Други смятат, че добрият проектов ръководител може да бъде успешен във всеки тип проект, без значение дали има опит в конкретната област на проекта. Виждането ми е, че опитът в конкретна област е много важен, но само той не стига. Срещал съм успешни проектови ръководители без опит в конкретната област, но съм и срещал проектови ръководители, опитни в конкретна област, но без опит в проектовото ръководство. Познайте кои се представяха по-успешно. Първите.
• Използваните в един проект процеси от проектовото ръководство трябва да бъдат съобразени с мащаба и сложността на конкретната работа. Ако се приложат твърде много процеси на малък проект, работата ще се проточи повече от необходимото и всички ще бъдат разочаровани. Обратното обаче също е вярно. Недостатъчно процеси на един голям проект също биха намалили шансовете проектът да завърши успешно.
• В края на краищата един проект съществува заради резултатите от него. Дори да разполагате с най-добрите процеси, ако не постигате целите на проекта, това означава, че същият е неуспешен.

В заключение искам да кажа, че проектовите ръководители наистина произвеждат стойност в един проект. Така сочат и проведените проучвания. Това означава, че те наистина не са надценени. Но също така на всички проектови ръководители трябва да им стане ясно,че те са в проекта, за да произведат стойност, а не да прилагат процеси. От друга страна за всички, които мислят, че проектовите ръководители са богопомазани, би било добре да се попитат членовете на проектовия екип. Те със сигурност не мислят така. Ако пиедесталът, на който седят проектовите ръководители, е твърде висок, може би е време да бъде свален по-ниско. Може би до нивото на членовете на проектовия екип.

Няма коментари:

Публикуване на коментар