вторник, 14 септември 2010 г.

ПРИНЦИПЪТ 80/20 НА ПАРЕТО

Вилфредо Парето, италиански икономист, открива този принцип през 1897 г., когато установява, че 80% от земята в Англия (и във всички страни, които били изследвани впоследствие) е собственост на 20% от хората. Теорията на Парето за предвидимия дисбаланс сега се прилага във всеки аспект на съвременния живот.
Просто казано правилото 80/20 показва, че съотношението между усилията, които влагате в една работа и резултата от тях почти никога не е балансирано – 20% от усилията раждат 80% от резултата. Стремежът е човек да се научи да открива тези 20%, да се концентрира върху тях, за да ползва най-рационално своето време. Ето два трика, за да развиете това мислене:

Огледайте се за хората около Вас: Двадесет процента от Вашите колеги и сътрудници Ви дават 80% от подкрепата, от която имате нужда. Те са хората, на които може да разчитате. Погрижете се за тях. По същия начин сигурно бихте посочили Ваши приятели и членове на фамилията, които биха направили всичко за Вас, тогава когато е необходимо. Постарайте се да покажете Вашето признание към тях.

Прегледайте Вашата работа. Задайте си въпроса: Какво искам да постигна, какво всъщност искам да направя с живота си и със своето време? Върху кои 20% от моята работа и живот трябва да се фокусирам?

Прилагане на правилото 80/20
Дори да сте скептични относно това твърдение следвайте правилото 80/20 за няколко дена, за да видите какво ще се случи.
Четете по-малко. Изберете 20% от вестниците и списанията, които получавате и са най-ценни за Вас. Четете тях и изхвърлете останалите.
Бъдете осведомени. Информирайте се за технологичните постижения, но помислете за тези 20%, които наистина са от значение за Вас и изоставете навика си да гледате всичко по “Discovery channel”.
Най-важното. Като напреднете с прилагането на принципа си спомнете Вашите ценности. Нека те управляват избора на Вашите решения. Постепенно ще престанете да се концентрирате непрекъснато върху 20% от нещата.

Как използвате времето си в момента
Ето няколко признака, които ще Ви ориентират:
Вие сте в 80-те процента, ако са налице следните действия от Ваша страна:
• Работите върху задачи, които други хора искат Вие да ги свършите, а Вие нямате никаква полза от това;
• Често работите върху работи с етикет “спешни”;
• Изразходвате от времето си за неща, в които не сте добри;
• Работите по-дълго върху задачи, които сте очаквали да траят по-кратко;
• Откривате, че се оплаквате непрекъснато.

Вие сте в 20-те процента, ако:
• Работите по задачи, които са свързани с Вашата цел в живота (предполага се, че сте наясно каква е тя);
• Правите неща, които винаги сте искали или Ви носят удоволствие;
• Работите по задачи, които не Ви харесват, но съзнавате, че са част от по-голямата картина;
• Възлагате на други хора работа, която не харесвате или не сте добри;
• Усмихвате се повече.

Защо разглеждам тази тема? В самото начало на един проект Възложителите задават въпроса какъв ще е бюджета. Да се отговори на този въпрос, без да се конкретизира каква е вероятността тези данни да се сбъднат е сериозна грешка, която се допуска от ръководителите на проекти. Назованите числа се запаметяват дълбоко в съзнанието на Възложителите. Впоследствие, когато тези числа се променят, което е нормално, Възложителите са безкрайно изненадани. В големите фирми днес се изполва софтуер, базиран на принципа на Парето и Монте Карло симулацията, за оценка на тази вероятност, който се фокусира върху 20% от работите. Трябва да се запомни обаче, че софтуерът не може да подобри качеството на оценката на бюджета, а само предвижданата точност. Също така трябва да се съпостави цената на този софтуер, която е значителна и резултата от неговото използване. И не на последно място, никой не може да замести добрата инженерна преценка и използването на надеждни данни за предвиждане на стойността на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар