сряда, 26 януари 2011 г.

ПРОГРАМАТА


След статиите за резерва от време в програмата (или графика) смятам да поговорим за  изискванията към самата програма, които лесно могат да се превърнат в спесификации.
Все пак е най-добре евентуалните спорове по време на строителството или след това да бъдат избягвани. За тази цел е от голямо значение страните да наблюдават и записват прогреса на работите по време на строителството. По време на строителството споровете биха били разрешавани бързо, а след него всеки, занимаващ се с разрешаването на спорове, би имал достатъчно информация за по-бързо и по-малко разходи, свързани с процеса на отсъждането. За да може да се случи това, е необходимо съставянето на програма. Задължение е на изпълнителя да представи програма за изпълнение и администраторът на договора да я одобри. Тъй като повечето стандартни форми на договор не съдържат достатъчно клаузи относно изискванията за съставяне, актуализиране и администриране на програмата, е нужно да се добавят клаузи в спесифичните условия на договорите или да се допишат спесификации към програмата. Какво трябва да съдържат тези спесификации:

1.Формат на програмата. Зависи от мащабът и сложността на проекта. Но все пак трябва да се използва методът на критичния път и подходящ софтуер, който да бъде на разположение и на двете страни. На администратора на договора програмата трябва да се представи в електронен вид, в който трябва да е отбелязан критичния път. Освен самите строителни работи в програмата трябва да са отбелязани всички задачи, свързани с проектирането, доставките и информацията, която трябва да се предостави от Възложителя.
2.Начин на изпълнение.За да бъде разбрана програмата напълно е най-добре изпълнителят да бъде задължен да представи заедно с програмата и начин на изпълнение, описващ ресурсите и подхода, който ще бъде възприет за завършване на работите.
3.Времето, в което трябва да се представи първоначалната програма за одобрение.Зависи от сложността на проекта. Най-добре все пак е да се представи преди подписване на договора. Най-важното е, че с нейното одобряване се поставя основата за разработване на детайлната програма.
4.Механизъм за получаване на одобрение на първоначалната програма. Това е много важна точка, защото определя начина, по който се одобрява програмата. Трябва да е ясно в договора, че ако администраторът на договора не отговори в определена в срок, програмата ще се счита одобрена. Също така трябва да е ясно, че одобрението на програмата не я превръща в договорен документ (ако изрично не е казано обратно в договора). Одобрението от администратора на договора означава, че програмата е реалистична и отговаря на изискванията на договора. Нужно е да се постави неустойка в договора при положение, че изпълнителят не актуализира програмата навреме.
5.Изисквания за актуализиране и архивиране на програмата. Използвайки софтуера изпълнителят трябва да актуализира програмата с действителните дати на започване и завършване на отделните работи, както и да записва процента на завършеност и оставащото време за завършване на работите. Обикновено честотата на актуализиране е един път в месеца (все пак зависи от договора). Целта на архивирането е да има достатъчно документи в случай на спорове. Ето защо препоръчвам всякакви събития (забавяне от Възложител, получаване на черетеж от проектант и др.) да бъдат отбелязвани в графика и той да стане един вид дневник на проекта.
6.Логическа връзка между работите. Работите трябва да са свързани с някоя от логическите връзки (няма да ги изброяваме). Не трябва да остане дейност без логическа връзка със следваща дейност, както и да има фиксирани дати, защото така програмата няма да бъде динамична и няма да реагира на промени. Максималната продължителност на дейност не трябва да бъде повече от 28 дена и по възможност да включва един вид работа.  Работи като „отлежаване на бетон” е добре да се показват също като дейности и престоите да се виждат самостоятелно. Работата на повече смени или работа през нощта също трябва да бъде показани като отделни дейности. Всички ресурси, ставки и др. също така трябва да се отбележат в програмата (софтуерите позволяват описването на ресурсите).
7.Софтуер. Страните трябва да се договорят за софтуера, който ще се използва за изработване на програмата. Най-добре е това да бъде спесифицирано още в тръжните документи.
8.Архиви. Всепризнато е в строителната индустрия навсякъде, че липсват достатъчно архиви, когато те са най-необходими-когато възникнат спорове, разбира се. Затова страните трябва да се договорят  за вида и структурата на архивите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар