петък, 13 август 2010 г.

Малко за стандартите PMBOK Guide и Construction Extension



Все още човечеството не е създало единна теория  за всичко, ставащо във Вселената, но все пак има създадени достатъчно частични теории, които допринасят за прогреса на човека. По този начин трябва да се разглеждат и следващите стандарти. Може би човечеството ще успее да създаде по-добра методология, която да повиши процента на успешно завършените проекти.

PMBOK Guide е глобален стандарт в сферата на управлението на проекти и може да се приложи във всяка индустрия навсякъде по света. Принципите и терминологията, заложени в PMBOK Guide, позволяват на практикуващите управление на проекти да говорят на един език, преодолявайки по този начин културните бариери, които присъстват в международните екипи.

Строителните проекти изискват голямо количество материали, машини, работници, както много организации и ръководители, като по този начин възниква нуждата от прилагане на специфични методи и средства за управление, характерни за строителната индустрия. Затова PMI  (Институт за управление на проекти) издава допълнението Construction Extension, което адаптира глобално приетите стандарти в PMBOK Guide в строителната индустрия и цели повишаване на ефективността на управлението на проекти в строителството.

Много често ръководните екипи в строителството не говорят един и същ език, а понякога и живеят в различни страни, което затруднява комуникирането и разбирането помежду им. Затова глобалните стандарти Construction Extension и PMBOK Guide са толкова важни за професията, като изграждат една рамка, в която да функционират проектите в строителната индустрия. Казано с други думи, тези стандарти превеждат практиките на управлението на проекти на един език, общ за всички практикуващи тази дейност.

При толкова различни аспекти на строителната индустрия и толкова различни членове на ръководните екипи за успеха на проектите и участващите организации е наложително прилагането на единна методология  въпреки езиковите бариери. Чрез прилагането на глобалните стандарти  като Construction Extension и PMBOK Guide  се цели повишаване на компетентността на практикуващите управление на проекти, като се дефинират и документират практиките на управлението на проекти, които са всеобщо признати като добра практика и речник за управление на проекти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар